Япония представи  програма за намаляване на пластмасовите отпадъци, които замърсяват

...
Япония представи  програма за намаляване на пластмасовите отпадъци, които замърсяват
Коментари Харесай

Япония обяви мерки срещу замърсяването на океаните с пластмаса

Япония представи  стратегия за понижаване на пластмасовите боклуци, които замърсяват океаните, съобщи Франс прес. Токио възнамерява да предложи този въпрос за разискване на срещата на върха на Г-20 в Осака през юни.
Япония желае да се показа като бранител на тази идея и съгласно японските медии би трябвало да се опита да реализира интернационално съглашение по тематиката на срещата на държавните и държавните ръководители от Г-20, съобщи Българска телеграфна агенция.
" Въпросът за пластмасовите боклуци в океаните е един от главните в програмата на срещата на върха на Г-20 и както уверихме председателството, ще поемем самодейността, с цел да решим този проблем ", сподели японският министър председател Шиндзо Абе на министерско съвещание, отдадено на приемането на плана.
За момента тази политика е по-скоро теоретична, защото не са избрани дати за законодателното й приемане.
Япония е вторият производител в света на пластмасови боклуци на глава от популацията след Съединени американски щати. Макар относително висок % от тях да се рециклира, Токио закъснява с ограниченията за понижаване на пластмасите за еднократна приложимост.
Препоръчаната политика включва план за заплащане на найлоновите торбички, без да се прецизира дата, от която това ще стартира да се ползва, нито дали ще бъдат включени всички търговци на дребно.
Платените найлонови торбички са процедура в доста региони по света. След найлоновите торбички, които изчезнаха от супермаркетите, Европейски Съюз се насочи към други пластмасови артикули за еднократна приложимост като бъркалки за кафе, сламки, разнообразни опаковки, които са най-малко 70 % от отпадъците, попадащи в морето.
Целта на Япония е да рециклира 100 % от пластмасата до 2035 година и да създаде биоразградими заместители.
Проектът включва и проект за подкрепяне на страните от Югоизточна Азия за техники и инфраструктури за преработване, посочи в официално съобщение държавното управление.
В международен проект към 8 милиона тона пластмаса се изсипват всяка година в моретата. На Япония се падат сред 20 000 и 60 000 тона, съгласно данни на държавното управление.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР